Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

0
1069
Diş Gıcırdatma Nedenleri

Halk arasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma isimleri ile tanınan bruksizm özellikle de yoğun stres yükü ile mücadele eden kişilerde sıklıkla görülmektedir. Yapılan araştırmalar yaptıkları işlerinde mükemmeliyetçi olan ve çalışma hayatında her gün yoğun stres yükünün altında kalan kişilerde bruksizm hastalığı görülme sıklığının arttığını ortaya koymaktadır.

Rekabet Hırsı Olan Yöneticilerde Görülme Sıklığı Artıyor

Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunları olarak bilinen bruksizm ilerleyen evrelerinde diş çene eklemlerinde farklı pek çok sorunun oluşmasına neden olduğu için son derece ciddi bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hatta rekabet hırsı yüksek, çalışma temposu yoğun ve stres yükü ile iç içe olan yöneticilerde diş sıkma ve diş gıcırdatma hareketleri gece uykularına ek olarak gündüz gün içerisinde de yaşanabilmektedir. Hastalığın son yıllarda görülme sıklığında artış yaşanmasının en önemli nedeni de geçen her yıl ile beraber çalışma hayatında insanların stres yükünün bariz biçimde yükselmesidir.

Agresif Kişiler ile Rekabetçi Savaşçılar Risk Altında

Diş GıcırdatmaKişilik yapısı olarak agresif bir yapıya sahip olan kişiler ile özellikle de iş dünyasında kendilerini rekabete kaptıran kişilerin yüksek risk grubu altında oldukları tartışılmaz bir gerçektir. Bruksizm hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalık olmakla beraber hastalık cinsiyet ayrımından ziyade kişilik özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan psikolojik araştırmalar ile beraber diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi rahatsızlıkların bir numaralı nedenleri arasında yoğun stresin bulunduğu görülmektedir.

Botoks Tedavisi İle Diş Gıcırdatması Engellenebilir Mi?

Diş gıcırdatması ve Bruksizm hem psikolojik hem de fizyolojik değerlendirmeyi gerektirmektedir. Çene kapanış bozuklukları ve dişlerin sıralanış komplikasyonları fizyolojik sorunlar olarak kabul edilmekte olup bu tip sorunların mutlaka uzman diş hekimleri tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tedavinin ardından bruksizm şikâyetleri büyük oranda azalacaktır. Bu tip tedavilerde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de botoksla tedavi yöntemidir. Yaklaşık 6 aylık süre zarfında uygulandığı bölgedeki kasların stresini azaltan Botoks iğnesi ile hastanın rahatlatılması sağlanır. Yine bu süreç zarfından plastik diş koruyucuları kullanılarak dişlerin sıkılması durumunda zarar görmeleri engellenir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here