Soğuk Çarpması ve Donma Vakalarında Yapılması Gerekenler

0
2435
Soğuk Çarpması ve Donma Vakaları

Hızlı düşen hava sıcaklıklarına bağlı olarak soğuk yaralanmaları meydana gelirken yine yoğun kar yağışı da soğuk yaralanması nedenleri arasında yer almaktadır. Tıp dilinde pernio olarak isimlendirilen soğuk yaralanması vücudun dışını kaplayan deri tabakasının uzun süreli neme ve soğuğa maruz kalması sonucu oluşan derideki işlev bozukluklarıdır. Özellikle de soğuğa direkt olarak maruz kalan derinin çıplak kısmı oluşan bu reaksiyondan daha fazla etkilenir.

Soğuk Yaralanması Nedenleri:

  • Uzun süreli soğuk havaya maruz kalınması
  • Şiddetli rüzgâr
  • Kan dolaşımını kısıtlayacak kadar sıkı kıyafetler ile soğuk havalarda dışarıya çıkılması
  • Aşırı yorgunluk

Bu nedenler akla ilk gelen nedenler olarak sıralanırken yine soğuğa maruz kalan kişilerin alkol ya da uyuşturucu gibi maddeler tüketmeleri ortaya çıkan etkinin artmasına neden olmaktadır. Soğuk çarpması karşısında en korumasız olan uzuvlar el ve ayak parmakları, kulaklar ve burundur. Deri ısısında yaşanan düşüşe bağlı olarak ısının 25 derecenin altına düşmesi ile beraber dokuları oluşturan hücrelerin hızında büyük bir düşüş yaşanır. Metabolizma yavaşlamaya başladığı anda ise bu bölgenin ihtiyaç duyduğu oksijen seviyesi büyük bir hızla artmaya başlar. Isı düşmeye devam ettikçe doku metabolizmasında da azalış yaşanmaya başlar ve artan oksijen ihtiyacı derinin pembe görünümünü değiştirerek mor bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur. Sıcaklığın -4 derecenin altına düşmesi ile beraber donma yaşanır ki bu dokuların ölmesi anlamına gelir.

Cilt ısısının 10 dereceye düşmesi ile beraber soğuk çarpması yaşayan kişide his kaybı oluşmaya başlar. Yani kişi artık soğuğu ya da soğuğa bağlı olarak yaşadığı acıyı duymamaya başlar ki bu uyku halinin ortaya çıkmasına neden olur. Doku donması evresine geçiş yapılmadan soğuğa bağlı olarak cilt üzerinde kırmızı lekelenmelerin oluşmasına neden olan soğuk çarpması aynı zamanda ödem ve su toplama gibi rahatsızlık verici sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Soğuk çarpması ilk yardım müdahalelerinde hasta kesinlikle hızlı şekilde ısıtılmamalı ya da direkt ısıya maruz bırakılmamalıdır. Yine kesinlikle hastanın soğuğa maruz kalan uzuvları asla el ile ovulmamalıdır. Bunun yerine hasta kademeli olarak ısıtılmalı ve mümkünse en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here