Ağrı şikayetleri arasında sıklıkla rastlanılanlardan biri olan bel ağrısı toplumda yaygın olarak görülmekle beraber bütün bel ağrılarından sadece yüzde 1 gibi son derece düşük bir bölümünde cerrahi tedavi uygulanmasına gerek duyulur.
Bel Neden Ağrır?
Mekanik Bel Ağrısı: Kasların neden olduğu bel ağrılarına kas kökenli ağrılar ya da mekanik bel ağrısı ismi verilmektedir. Ağrı kesiciler ile desteklenen hastaların dinlenmesi istenir. Genelde alınan bu önlemler ile ağrının geçmesi beklenir ancak ağrı ataklarının devam ettiği durumlarda egzersiz programı ile tedavi desteklenir.
Bel Fıtığı: Bilinen bir diğer adı ile Lomber desk hernisi yani bel fıtığı bel omurlarının arasında yer alan ve orta kısmı jel ile dolu olan disklerin çeşitli nedenlerle kayması sonucu sinirlere baskı yapması ile oluşan bir hastalıktır. Kayan disk omurgada hangi sinire baskı yapıyorsa bel fıtığı belirtisi buna göre oluşur. Yani ağrı belden kalçaya doğru vurabileceği gibi belden kola doğru da vurabilir. Ancak bazı durumlarda kayan disk hiçbir sinire baskı yapmaz. Bu gibi durumlarda sinire baskı olmadığı için sadece omurilik baskısına bağlı olarak bel ağrısı yaşanır.
Bel fıtığı tedavisi için çoğunlukla kas gevşetici ilaçlar, yatak istirahatı, fizik tedavi seansları ve bel bölgesinden gerçekleştirilen iğneler ile tedavi edilmektedir. Ancak uygulanan bu yöntemlere rağmen kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen ağrılarının devam etmesi ya da kayan diskin baskıladığı sinire bağlı olarak kişinin güç kaybı yaşaması gibi nedenlere bağlı olarak bel fıtığı ameliyatı yapılması da gerekebilir. Bel fıtığı ameliyatı sonrası hastanın 1 gece hastanede yatması istenirken taburcu edildikten sonra ise yaklaşık 2 haftalık bir dinlenme süresinin ardından işine dönmesi istenir.
Bel Kayması: Bel omurlarının çeşitli nedenlere bağlı olarak birbirlerinin üzerine gelecek şekilde yer değiştirmeleri sonucu omuriliği baskılamaları sonucu olur. Bel kayması belirtileri olarak ortaya çıkan en belirleyici belirti yürümekle ya da ayakta durmak ile artan şiddetli bel ağrılarıdır. Bel kayması tedavisi olarak kayan omurların gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile birbirlerine sabitlenmesi sağlanır.
Kireçlenme-Kanal Daralması: Bel omurlarında meydana gelen kireçlenmeye bağlı olarak omuriliğin baskıya maruz kalması sonucu oluşan bel ağrılarıdır. Bacaklarda uyuşma hissi ile kendisini gösterirken yine kısa mesafeli yürüyüşlerde dahi kişinin dinlenme isteği duymasına neden olur.